Skötsel av särskilt skyddsvärda träd: Allt du behöver veta

Särskilt skyddsvärda träd är en ovärderlig del av vårt natur- och kulturarv. Dessa träd erbjuder livsmiljöer för många arter och bidrar på så vis till den biologiska mångfalden. För att säkerställa dess bevarande är det viktigt att såväl kommuner som myndigheter och privatpersoner förstår hur dessa träd sköts på allra bästa sätt. Vad bör man egentligen tänka på? Här går vi igenom allt du behöver veta!  

Vad är särskilt skyddsvärda träd?

Särskilt skyddsvärda träd är ett begrepp som omfattar träd med högt ekologiskt värde. Detta inkluderar så kallade jätteträd – vilket innebär att de är grövre än en meter i diameter – samt gran, tall, ek och bok som är äldre än 200 år. Andra trädslag kan också räknas som skyddsvärda om de är äldre än 140 år eller har speciella egenskaper, exempelvis håligheter i stammen.

Skötselråd för kommuner och myndigheter

Kommuner och myndigheter har ett stort ansvar för att bevara och vårda skyddsvärda träd inom sina områden. Här kan vi som professionella arborister hjälpa till på följande punkter: 

Inventering och övervakning

Regelbundna inventeringar hjälper till att identifiera vilka träd som är skyddsvärda och vilken skötsel de behöver. Det är också viktigt att övervaka träden för att upptäcka eventuella sjukdomar eller skador i tid. 

Skydd vid exploatering

Vid byggprojekt eller andra markanvändningar ska särskilt skyddsvärda träd skyddas från skador. Det rekommenderas att hålla ett skyddsavstånd på minst 15 gånger stammens diameter för att undvika skador från tunga maskiner.

Utveckling av skötselplaner

Kommuner bör utveckla detaljerade skötselplaner som beskriver hur varje skyddsvärt träd ska bevaras och vårdas. Dessa planer bör uppdateras regelbundet för att säkerställa att de fortsätter att möta trädens behov.

Vad kan du göra som privatperson?

Har du skyddsvärda träd på din privata mark? Då kan du bidra till trädens bevarande genom att:

  • Rådgöra med en arborist: Det är alltid en bra idé att konsultera en certifierad arborist för råd om hur man bäst vårdar sina skyddsvärda träd. Vi på Thiboms Trädvård kan till exempel hjälpa till med beskärning, bedömning av trädhälsa och utveckling av långsiktiga vårdplaner.
  • Undvika onödig fällning: Fällning av värdefulla träd bör alltid vara det sista alternativet. Om ett träd utgör en säkerhetsrisk kan beskärning ofta vara ett bättre alternativ för att minska risken.
  • Bevara biologisk mångfald: Gamla lövträd, specifikt ekar, har höga naturvärden eftersom de erbjuder livsmiljöer för många arter. Genom att låta dessa träd stå kvar så länge som möjligt bidrar man till den biologiska mångfalden.

Vi hjälper dig att skapa en hälsosam och vacker naturmiljö

Att bevara särskilt skyddsvärda träd är A och O för att upprätthålla vår biologiska mångfald och kulturhistoria. Thiboms Trädvård står redo att hjälpa till med expertis och rådgivning för alla typer av projekt kring skyddsvärda träd i Jönköping med omnejd. Kontakta oss gärna för mer information om hur vi kan hjälpa dig!

 

0
Feed